IMG_0161

COM’ON Cluj-Napoca – model de bugetare participativă pentru alte oraşe din România şi Europa

 

A început un amplu turneu de diseminare a rezultatelor în Europa şi în România

 

 

Com`ON Cluj-Napoca, proiectul de Bugetare Participativă pentru Tineret în Cluj 2015, Capitală Europeană a Tineretului, se apropie de sfârşit. Luna noiembrie este ultima lună în care se mai pot implementa iniţiativele care au obţinut finanţare prin această sursă.

La final de proiect, Grupul PONT, iniţiatorul Com`ON Cluj-Napoca, a început, împreună cu partenerii săi, o amplă acțiune de diseminare a rezultatelor şi a procedurilor, precum şi a potențialului de multiplicare a rezultatelor la nivelul orașelor românești și la nivelul țării, în general.

 

„Vom poposi în cinci orașe românești (între ele fiind inclusă și capitala) și în două europene (Bruxelles și Strasbourg), pentru evenimente de diseminare a rezultatelor, pentru ca mai apoi să concluzionăm, în cadrul unei conferințe de închidere, tendințele în viitorul apropiat (2016-2018) în ceea ce privește bugetarea participativă în general și bugetarea participativă de tineret, în mod special, în Cluj-Napoca.” (András Farkas, co-fondatorul Grupului PONT)

Turneul de diseminare a început deja pe data de 19 octombrie, la Bruxelles, în Parlamentul European. Găzduit de MEP Iuliu Winkler de la EEP Group, evenimentul a adus împreună partenerii şi părţile cheie care au făcut ca acest proiect şi proces să fie posibil. Prezentat sub umbrela recent lansatei iniţiative şi mişcări a Forumului European de Tineret, #YOUTHUP, evenimentul s-a bucurat de participarea lui Stine Andresen, Director General al Biroului Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, şi pe Conor O’Neill, Policy Officer în cadrul Forumului European de Tineret.  “Cu un buget de 36 de milioane de euro, Fondul NGO este a doua schemă de finanţare, ca mărime din portofoliul EEA Grants şi cel mai mare program din portofoliul nostru de proiecte care vizează România (şi care constă, în total, în suma 330 de milioane de euro). Este o bucurie pentru noi să vedem un proiect de nivel local ridicat la nivel de capitală europeană şi să vă întâlnesc în persoană, aici.” Aceasta a fost declaraţia lui Stine Andresen, Directorul General al Biroului Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (EEA Grants).

De altfel, aprecierea celor de la EEA Grants asupra reuşitei proiectului Com`ON Cluj-Napoca a fost exprimată, după eveniment, şi pe pagina lor oficială de Facebook: „Proiecte în turneu! A fost excelent să putem vedea, seara trecută, „pe scena” Parlamentului European, unul dintre dintre proiectele noastre finanţate prin Fondul ONG în România! COM’ON Cluj-Napoca, YOUR CLUJ (http://cc.yourcluj.ro/), al Grupului PONT, i-a ajutat pe tinerii înscrişi în acest proiect să se implice în procesul democratic, dându-le posibilitatea de a proiecta, de a bugeta şi de a alege iniţiative care să primească finanţare, în cadrul Cluj 2015, Capitală Europeană a Tineretului.”

 

Conor O’Neill, Policy Officer al Forumului European de Tineret, a subliniat: „Am lansat recent iniţiativa #YouthUP cu scopul de a promova democraţia participativă şi educaţia cetăţenească. Cred că oraşul Cluj-Napoca, în calitate de Capitală Europeană de Tineret în anul 2015, a demonstrat că este posibil să-i încurajăm pe tineri să participe, iar Com`ON Cluj-Napoca exact asta a făcut.”

Turneul de diseminare Com`ON Cluj-Napoca a continuat cu evenimentul de ieri, adică joi seara de la Strasbourg, din cadrul Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Consiliul European, şi apoi cu un moment special în cadrul Centrului European de Tineret.

Săptămâna viitoare, turneul va continua în România, cu o serie de întâlniri în oraşe ca Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu şi se va încheia la Cluj-Napoca, prin conferinţa de închidere a proiectului Com`ON Cluj-Napoca. În cadrul evenimentelor de diseminare, va fi prezentată publicului broşura Com`ON Cluj-Napoca. Aceasta va conţine originea, procesul, rezultatele şi posibilele căi de continuare a proiectului, având rolul unui „ghid”, al unui reper pentru toţi cei care vor să iniţieze astfel de procese de bugetare participativă. Broşura va fi în curând disponibilă şi online.

András Farkas, în calitate de manager al proiectului Com’On Cluj-Napoca, dar şi de Director de Operaţiuni al Reţelei de Capitale Europene de Tineret, a lansat provocarea: „Acum, în 2015, ne aflăm iar la o răscruce – ce trebuie să facem azi pentru a declanşa un nou lanţ de evenimente care să ducă la şi mai multe procese participative nu doar în România, ci în cât mai multe oraşe din Europa? Cum ne-am putea imagina, de fapt, participarea tinerilor în 2020 sau chiar în 2030?”

Com`ON Cluj-Napoca este un proiect coordonat de Grupul PONT, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Federația SHARE Cluj-Napoca, fiind finanțat de Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, Componenta IMPLICARE/Subcomponenta Participare la luarea deciziilor și implicare comunitară cu suma de 68,247.81 euro și co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

                                                                                                   *

DESPRE COM’ON CLUJ-NAPOCA: Proiectul de Bugetare Participativă (BP) își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public. Scopul acestui proiect este derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Obiectivul strategic a fost crearea unui portofoliu de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care contribuie la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Alocarea totală din bugetul local pentru propunerile grupurilor informale a fost de 500.000 lei. Iar ierarhia proiectelor finanțate a fost stabilită prin vot public. “COM’ON Cluj-Napoca” este denumirea aleasă pentru această inițiativă. Proiectul propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE Cluj-Napoca și cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca are titlul de Buget Participativ de Tineret în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului.

IMG_0124 IMG_0166 IMG_0177IMG_0239 IMG_0246 IMG_0248 IMG_0250

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>